El Professional Opina (EL PEU I L’ESPORT)

Tots sabem que practicar esport reporta al nostre organisme una gran quantitat de beneficis tant des del punt de vista físic com mental, així que és un dels millors regals per la nostra salut. El peu és el punt de contacte amb el terra i per tant la porta d’entrada dels impactes que rep el nostre cos quan caminem. Quan fem esport, en la carrera i el salt, aquests impactes es poden multiplicar per 2 i per 3. Així doncs, un desequilibri del peu, un calçat inadequat o una superfície en mal estat pot ser l’origen no només de lesions al peu si no també a la resta de l’aparell locomotor.

El peu pot patir múltiples lesions durant la pràctica esportiva. Les més habituals són: els hematomes subunguials per una pressió excessiva sobre les ungles, els esquinços de turmell per problemes d’estabilitat, les fascitis plantars per estrés mecànic, les sesamoïditis per sobrecàrrega a la zona del dit gros, les tendinitis, les fractures per estrés, i altres lesions conseqüència de traumatismes directes. A més, una alteració en la forma de trepitjar mentre practiquem l’esport també pot ser la causa de lesions a nivell de genolls, malucs, pelvis i esquena.

La genètica i el gest esportiu propi de cada individu poden determinar que un esportista es lesioni amb més o menys freqüència. Malgrat això hem de tenir presents una sèrie de consells:

 • Una preparació física adequada és fonamental per respondre a l’exigència de l’esport. Els músculs tindran la força i resistència necessàries per respondre a situacions límit.
 • Cada modalitat esportiva té un calçat específic dissenyat i confeccionat en funció del gest esportiu, el terreny on es desenvolupi l’activitat i altres condicionants. La tria del més adequat ens donarà la màxima protecció i estabilitat.
 • La superfície on es desenvolupi l’esport ha d’estar en bon estat. Generalment superfícies massa dures provoquen lesions articulars per impactes repetitius, i superfícies massa toves provoquen sobrecàrregues i lesions musculars per què dissipen massa l’energia obligant-nos a fer un esforç extra.
 • Finalment, una bona decisió és que a part de les revisions mèdiques corresponents puguem concertar una visita amb un podòleg. Ell ens realitzarà una exploració biomecànica on analitzarà la nostra forma de trepitjar i córrer i decidirà la necessitat de dur o no plantilles personalitzades tant per prevenir lesions com per optimitzar el nostre rendiment.

  Xavier Ruiz Tarrazo
  Podòleg col·legiat n. 838-08-0844 COPC
  (Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya)
  Professor podología FUB, coordinador de servei i dels Practicums. (Fundació Universitària del Bages)
  Consulta privada: Avinguda Universitària, 8-10 08242 Manresa Tel. 93 875 73 10

  cartel-dto-baner-nadal-1-7-2020

  Gràcies per la seva comprensió i amabilitat al seguir-nos.

  junta-consum-2