El Professional Opina (ELS DITS EN MARTELL)

Una de les alteracions més freqüents al peu són els dits en martell o com també s’anomenen “dits en urpa”. Aquesta deformitat es caracteritza per una flexió de dits accentuada, adquirint aspecte d’urpa. El que pot semblar simplement un problema estètic es converteix en un problema funcional degut principalment al dolor que pot arribar a produir. Una bona posició de dits es fonamental per un correcte funcionament del peu mentre caminem.

La causa principal d’aquesta alteració és el desequilibri de la musculatura responsable del moviment dels nostres dits. Aquest desequilibri pot venir determinat de forma hereditària (com és el cas dels peus buits o amb molt pont on freqüentment veiem també dits en urpa), o pot ser adquirit, degut a la utilització de calçats amb poc espai pels dits o amb massa taló. D’altres alteracions neurològiques també poden produir aquesta deformitat.

Les conseqüències comencen amb un envermelliment per fricció del dors dels dits, més freqüentment del segon. Si la fricció continua provocarà una durícia o un heloma, que és el que popularment es coneix com a “ull de poll”. Posteriorment poden aparèixer altres complicacions com també lesions a la punta dels dits degut a la forma com pressionen contra el terra. Aquestes lesions poden arribar a ser molt doloroses i dificultar considerablement la marxa.

El tractament dependrà del grau de reductibilitat de la deformitat dels dits, es a dir, la facilitat amb la que podem estirar-los manualment, i de les lesions que hagin aparegut. Abans de proposar un tractament definitiu el podòleg s’ocuparà de les lesions que s’hagin produït siguin durícies, ferides o ulceracions.

Com a tractament definitiu hi ha diverses possibilitats. Els casos en que el calçat inadequat ha estat l’única causa, simplement utilitzant un de correcte resoldrà el problema. Però si els dits ja estan deformats serà necessària l’aplicació d’ortesis de silicona realitzades pel podòleg que tenen com a finalitat protegir les zones conflictives i corregir, sempre que sigui possible, la posició dels dits.

Només quan aquestes mesures no hagin resolt el problema es plantejarà la solució quirúrgica. És una intervenció ràpida i senzilla que freqüentment es realitza per mínima incisió permetent al pacient una ràpida inserció a la seva activitat normal.

El podòleg serà qui avaluarà aquesta alteració i us aconsellarà l’opció terapèutica més adient.

Xavier Ruiz Tarrazo
Podòleg col·legiat n. 838-08-0844 COPC
(Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya)
Professor podología FUB, coordinador de servei i dels Practicums. (Fundació Universitària del Bages)
Consulta privada: Avinguda Universitària, 8-10 08242 Manresa Tel. 93 875 73 10

baner-rebaixes-nadal-agost2020

Gràcies per la seva comprensió i amabilitat al seguir-nos.

junta-consum-2