La berruga és una lesió cutània benigna, dura i rugosa, causada pel virus del papil·loma humà, i que afecta a les cèl·lules de les capes superficials de la pell.

Donat que el contagi es realitza per contacte directe amb el virus, la localització més freqüent és a les mans i als peus. Hi ha persones que són més propenses a patir-les degut a diversos factors, entre d’ells el seu estat immunològic o de defenses.

L’aspecte de la berruga és molt variable i depèn del lloc on està creixent. A la planta del peu són planes degut a la pressió, formant generalment una capa de durícia a sobre, en canvi al dors del peu i la resta del cos fan més relleu. Si apareixen diverses berrugues agrupades s’anomenen berrugues en mosaic.

Els símptomes també poden variar. Generalment només són doloroses aquelles que estan localitzades en punts de pressió com la planta del peu. Inicialment solen ser asimptomàtiques però poden arribar a produir una gran molèstia davant del més mínim contacte.

Per prevenir el contagi de les berrugues plantars, és recomanable adoptar les següents mesures:

  • Portar sempre xancles a les dutxes, piscines i vestidors comunitaris.
  • Evitar l’excés d’humitat dels peus, ja que en aquestes condicions la pell és més vulnerable facilitant així la inoculació i el creixement del virus.
  • No tocar-les mai directament amb les mans. Ens podríem auto contagiar.
  • Si algú de la família en té alguna, després de dutxar-se és convenient que desinfecti el plat o la banyera amb un raig de llegiu per evitar el contagi a d’altres membres.
  • Mantenir el peu ben hidratat. Una pell sana i sense fissures és molt més difícil que s’infecti.

Tot i que de vegades les berrugues es curen de forma espontània, sobretot les que no reben pressió, existeixen una gran diversitat de tractaments per a les més rebels, que seran aplicats exclusivament per l’especialista en funció del tipus de pacient, el tipus de berruga i la seva localització. Per a les berrugues més superficials i petites, a les farmàcies es comercialitzen tractaments tòpics que poden ser eficaços.

És important no confondre una berruga amb una callositat. Davant d’una sospita és recomanable acudir al podòleg o dermatòleg per, si es confirma, començar a tractar-la de forma precoç.

Xavier Ruiz Tarrazo
Podòleg col·legiat n. 838-08-0844 COPC 
(Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya)
Professor podología FUB, coordinador de servei i dels Practicums. (Fundació Universitària del Bages)
Consulta privada: Avinguda Universitària, 8-10 08242 Manresa Tel. 93 875 73 10

Contactar
1
Hola, podem ajudar en alguna cosa?
Benvinguts a Calçats Nadal, podem ajudar en alguna cosa?